O bazaru zbraní

Prorazit s novým bazarem zbraní není snadné. Proto jsme se museli snažit přijít s novým přístupem a novou funkcionalitou, v neposlední řadě využitím naší databáze zbraní.

Jakkoli se myšlenka zařazení rubriky bazar zbraní na stránku o zbraních tak nějak nabízí, nebudeme si nic nalhávat - ten nápad není úplně originální. Někteří obzvláště zlí jazykové dokonce tvrdí (a mají pravdu), že bazar zbraní a střeliva, navíc pokud je zcela zdarma, slouží zejména pro generování návštěvnosti stránky a přilákání nových lidí, kteří by třeba jinak vůbec nepřišli...

Bazar zbraní prostě na webu o zbraních být musí a ať už je důvod pro zařazení bazaru na ZBRANĚ.cz jakýkoli, jedno nám bylo jasné hned od začátku - nemůžeme udělat jen další bazar zbraní a čekat, že se přes noc stane nejpopulárnějším bazarem zbraní v ČR. Nebo druhým nejpopulárnějším. Nebo třetím. Nebo že vůbec někdo přijde...

Stejně jako u ostatních sekcí naší stránky jsme ale vsadili na dokonalost a čas - do našeho bazaru jsme zasadili semínka dokonalosti, postupně je zaléváme a čekáme až vyrostou a někdo si jich všimne. A času je zatím dost. A o čem je vlastně řeč? Není to jenom další obyčejný bazar - seznam inzerátů? Tak by se to jistě mohlo zdát, ale stačí bližší pohled a uvidíte už některé kvítky...

Tak například - naše technologie pro nahrávání většího množství obrázků najednou i pomocí drag&drop (to sice není nijak originální, ale ty stávající nejsou dokonalé a neumožňují všechno, co potřebujeme) s následnou možností rychlých úprav pořadí fotek pouhým přetažením, otáčením a mazáním. Je to tak intuitivní, že jsou všechny fotky často nahrané dříve, než si člověk vůbec pomyslí, že je chce nahrát.

Přepínání módů zobrazení seznamu inzerátů mezi klasickým, mřížkovým a tabulkovým zobrazením je tak rychlé, že opět je kolikrát dřív přepnuté, než člověk vůbec ví, že to chce udělat. Obsah bazaru je indexován stejným způsobem, jako obsah ostatních sekcí - výběrem rubrik / podrubrik dochází k zužování obsahu, takže navigace je maximálně rychlá a přehledná (doufáme). Všechny inzeráty jsou navíc zadávány pod jednotným přihlašovacím jménem, takže následné úpravy a mazání inzerátů jsou otázkou jednoho kliku (v této verzi naleznete vlastní inzeráty přímo v seznamu inzerátů pod tlačítkem 'moje inzeráty', do budoucna přibude jednotná správa veškerého obsahu ve společném uživatelském menu).

Mluvíme-li o přihlašování - součástí našeho systému je i vnitřní pošta, kterou lze samozřejmě využít i pro odpovědi na inzeráty. Je naprosto legitimní zadat inzerát pouze pod nickem, bez telefonu a bez e-mailu a odpovědi si vyzvedávat ve vnitřní systémové poště. To je zrovna jedno z těch semínek, které budou hodně dlouho klíčit, ale věříme, že toto zjednodušení a v neposlední řadě ochrana před nechtěnými telefonáty a spamem je krok správným směrem.

A to jsme ještě nezmínili přiřazení zbraní. Vzhledem k tomu, že součástí serveru ZBRANĚ.cz je celkem nepřekvapivě i databáze zbraní, nabízí se rovněž možnost přiřazovat konkrétní zbraně k jednotlivým inzerátům a umožnit tak snadné a rychlé srovnávání nabídek stejně jako zobrazování detailů o zbraních v bazaru u každého inzerátu. Tato funkcionalita je ovšem zatím ještě v plenkách, zbraně k zadaným inzerátům přiřazujeme ručně, ale až bude databáze zbraní plnější a bazar frekventovanější, přijde čas na automatizované, případně intuitivně - uživatelské přiřazování zbraní rovnou při zadávání inzerátů.

A to je asi tak v kostce všechno, co se dá o bazaru zbraní pro tuto chvíli napsat...