Spuštění ZBRANĚ.cz

Problém s dosažením absolutí dokonalosti spočívá v tom, že to je nemožné. Proto jsme byli rádi, že jsme našli skvělou záminku ke spuštění stránky ZBRANĚ.cz i přesto, že ještě není dokonalá.

Problém s dosažením absolutí dokonalosti spočívá v tom, že to je nemožné. Proto jsme byli rádi, že jsme našli skvělou záminku ke spuštění stránky ZBRANĚ.cz i přesto, že ještě není dokonalá. Tou záminkou je Oslava 20. výročí založení LEX a nám připadalo, že spustit naší stránku u této příležitosti je symbolické.

To je to dobré. To horší už je, že stránka není ještě hotová. Chybí slovní popisy u ráží a zbraní. Sekce střelnice a střelecké areály je neúplná. Nemáme sekci věnovanou obchodům, i když už je připravená. A úplně chybí trojrozměrná simulace dopadu střely s řízenou deformací. A balistický simulátor. A 3D modely všech nábojů na světě. A vizualizace JHP střel je ještě nedokonalá. A výkladová encyklopedie všech pojmů taky chybí. A historické zbraně nemáme ještě podchycené. A jestli bude implementovaná směrnice, tak se bude asi muset dovymyslet způsob, jak měnit kategorii zbraně na zakladě aktuálně vloženého zásobníků a budeme muset měřit délky zbraní včetně úsťových brzd a pažeb, abychom mohli na základě toho rovněž dynamicky měnit kategorii zbraní. Ještě že máme siluety zbraní už teď v křivkách, to se bude dělat celkem snadno...

Jinak řečeno - nebýt onoho výše zmíněného výročí, asi bychom stránku nespustili nikdy - je zřejmé, že plánů na zdokonalení není málo a neustále přibývají. Rychleji, než je stíháme realizovat. Ale jedno po druhém. Co tedy tato zkušební verze umí?

V sekci zbraně najdete databázi zbraní, jak už ostatně název trochu napověděl. Není to ale databáze všech zbraní na světě, to jsme nestihli. Zbraně přidáváme a budeme přidávat postupně podle nejrůznějších kritérií - nejprve jsme přidali zbraně, které lze zapůjčit na některé ze střelnic v naší databázi. Přišlo nám užitečné zbraně podle tohoto kritéria filtrovat a na stránce každé takové zbraně rovnou zobrazit střelnice, kde lze zbraň zapůjčit. Dalším kritériem budou zbraně, které se objeví v bazaru zbraní, ale to bude až další krok, jak se bude bazar postupně plnit.

V sekci střelnice je teď zárodek seznamu střelnic. Opět, nestihli jsme fyzicky navštívit všechny střelnice v Čechách, ale máme to v plánu. Alespoň ty komerční, veřejně dostupné. Střelnice jsme přitom ale nepojali pouze jako prostý seznam - záznamy střelnic jsou nejenom propojeny se zbraněmi (pokud nabízejí možnost zapůjčení zbraní), ale v rámci dosažení dokonalosti jsou u střelnic vedena jednotlivá střeliště jako zvláštní záznamy, které lze samostatně procházet, filtrovat a řadit. A samozřejmostí je i mapa střelnic, i když ta je rovněž teprve v zárodku a je tam prostor pro zlepšení a doplnění.

Stránka o zbraních by nebyla kompletní, kdyby neobsahovala bazar zbraní. Ale neděláme si žádné iluze - potrva měsíce, ne-li roky, než se náš bazar zaplní a bude využívaný. Ale když už máme databázi zbraní a střeliva, proč ji nepropojit s inzeráty v bazaru. O funkcionalitě bazaru a nejrůznějších vychytávkách, které jsme tam přichystali ale až někdy jindy, to vydá na samostatný článek.

Totéž platí i o sekci věnované střelivu. Ta je tak rozsáhlá a propracovaná, že ji nelze popsat takto ve zkratce. Určitě se k tomu ale na tomto blogu časem vrátíme - nic (zatím) neilustruje naše odhodlání vyrobit nejdokonalejší web o zbraních lépe, než trojrozměrné modely nábojnic, střel a nábojů. Do doby, než budeme dělat trojrozměrné modely prachových zrnek. Ale o tom opravdu až někdy jindy.

Teď skončíme s poděkováním Sdružení LEX za dvacet let jeho existence a za to, že nás toto výročí posunulo směrem ke spuštění naší stránky. A za pomoc a podporu, kterou nám LEX do začátku poskytuje. Doufáme, že nás (a naše zbraně) čeká ještě dlouhá společná budoucnost.