Střelnice vs střeliště

Jak vyrobit nejdokonalejší seznam střelnic na světě a proč se do něčeho takového vůbec pouštět...

Udělat seznam střelnic a střeleckých areálů v ČR, to nemůže být nic těžkého. Zaprvé, to všechno se přece dá najít na internetu, stačí to napsat do vyhledavače a je to. Nehledě k tomu, a to je zcela neoddiskutovatelné, každý majitel zbrojního průkazu minimálně jednu střelnici zná. Takže proč takový seznam vůbec dělat.

Důvodů je hned několik. Zaprvé - proč ne. Zadruhé - nemít na webu o zbraních a střelivu také střelnice by bylo nedokonalé. Zatřetí - věříme, že se seznam střelnic dá udělat způsobem, na který vyhledavače (nic proti vyhledavačům) nemohou dosáhnout. A tak dále. Otázku "proč" jsme tedy zodpověděli, teď je na místě otázka "jak udělat nejdokonalejší seznam střelnic na světě".

Nejprve musíme zjistit, co je to střelnice. Podle normy ČSN 39 5401 se střelnice dělí na různé druhy podle různých kritérií; podle stavebního řešení, podle použitelných zbraní a střeliva, podle použitelných střel, podle rozsahu dálky střelby, podle způsobu změny dálky střelby atd. Je to naprosto fascinující a naše databáze všechny tyto eventuality dokáže podchytit, byť to 99% lidí vůbec nezajímá. Mimo jiné z toho ale vyplývá, že většina střelnic ma ještě svojí podmnožinu střelnic, respektive střelišť, které se mohou zásadně lišit; samozřejmě existují kryté střelnice s jediným střelištěm (na kterém je několik stanovišť), ale většina střelnic venkovních má střelišť několik, s různými dálkami střelby, pro různé zbraně, s různým počtem stanovišť atd. Aby byl tedy seznam střelnic dokonalý, musí mít každá střelnice v tomto seznamu ještě seznam svých střelišť, každé s vlastními parametry. A když už jsou tato střeliště parametrizována, proč je všechna nezobrazit v samostatném seznamu střelišť...

To už ale situaci komplikuje, protože na internetech se ne úplně snadno dají dohledat přesné informace o všech střelištích na všech střelnicích, které aktuálně existují a jsou v provozu. Nehledě k tomu, že prosté opisování z internetu není úplně nejspolehlivějším zdrojem dat. Takže všechny střelnice kontaktujeme. A navštěvujeme. A ve většině případů fotografujeme a parametry jednotlivých střelišť zjišťujeme od provozovatelů a správců. A když nám něco není jasné, tak se na to zeptáme. Ale trvá to nějakou dobu, takže náš stávající seznam střelnic a jejich střelišť není úplný, i když nové střelnice přidáváme a nadále přidávat budeme.

V této souvislosti dlužno také podotknout, že naše aktuální mapa střelnic má rovněž prostor pro vylepšení - zejména proto, že s výše uvedených důvodů na ní dosud nejsou všechny střelnice. Ale budou. Stejně jako vyhledávání a filtry, které přijdou s větším počtem položek. Už teď jsou ale na mapě detailnější karty střelnic s rozepsanými typy a délkami střelišť, což je zárodek věcí budoucích.

Do budoucna samozřejmě plánujeme ještě další fukce, na které se při spuštění nedostalo - v neposlední řadě například ceníky či možnost zadávání a zveřejňování termínů akcí, závodů a soutěží.

Ale o tom zase až někdy jindy