Velký Bratr se na zbraně (cz) nedívá...

Zamyšlení nad tím, jakým směrem se ubírá internet a proč jsme se rozhodli chránit soukromí našich návštěvníků za každou cenu.

Existuje jistá teorie. Nepochybně zcela nepravdivá, konspirační a vůbec ne založená na doložitelných faktech. Tato teorie říká, že provozovatelé některých velkých internetových stránek, například nejmenovaných sociálních sítí anebo třeba celosvětově zcela dominantních vyhledavačů, sbírají o uživatelích internetu data. Nejenom v době "pobytu" na jejich stránkách, ale prostřednictvím cookies, pluginů, kódů, fontů a dalších skvělých věcí i tak nějak pořád.

To je samozřejmě zcela šílená představa a bláznivá teorie - každý ví, že všechny internetové stránky jsou prozovovány z čistého altruismu proto, aby byl internet bezpečnější, přehlednější a obsahoval víc krásných věcí jako jsou hrající si koťátka a názory. Prostě, určitě není čeho se bát a pokud se vám například někde zobrazí kontextová reklama na věc, kterou jste si právě koupili anebo uvidíte reklamu na něco, o čem jste si někdy s někým psali / mailovali / na co jste zrovna pomysleli (dobře, tohle je zatím ještě trochu přitažené), pak je to zaprvé náhoda, zadruhé je to jen a jen pro vaše dobro.

Existuje také názor, že některé oblasti lidských zájmů by bylo lépe nechat stranou pohledů těchto (neexistujících, smyšlených, konspiračně-teoretických) velkých bratrů. Existují například historky o tom, jak si někdo někdy někde myslel, že je dobrý nápad poslat svoje nahé (skoro nahé, trochu nahé) fotografie svým dobrým známým (terminus technicus je "přátelům") a pak se divil, že se objevily i někde úplně jinde. Na nahotě samozřejmě není nic ani špatného, ani nelegálního. Jen to nemusí být příjemné. Stejně tak není nic špatného ani nelegálního na držení ani (skrytém) nošení zbraní, pokud se tak děje v souladu se zákonem 119/2002 Sb. Je jen na zvážení nakolik je prozíravé svoje (zcela legální) koníčky dávat na odiv celému světu, případně se (nechat pasivně) zapisovat do nejrůznějších soukromých databází.

Možná se ptáte, jak tohle všechno souvisí s naší stránkou. Souvisí - s vyjímkou mapy střelnic, která (zatím) jako podklady využívá mapy společnosti Google, není na celé stránce jediný kousek kódu, který by umožňoval třetím stranám identifikaci našich návštěvníků. Žádné sdílecí tlačítka sociálních sítí, žádné reklamní pozice načítající reklamy (a kdoví co ještě) z externích zdrojů, žadné měřící kódy hostované na cizích serverech, žádné fonty, styly, scripty nic. A proč to všechno? Stejně jako si zakládáme na tom, že při registraci nevyžadujeme žádné osobní údaje (kromě e-mailu, kterým je třeba potvrdit registraci) a že na tento e-mail zasíláme pouze vyžádané zprávy (zprávu pro potvrzení registrace a volitelně přeposílané zprávy z interní pošty), zakládáme si i na tom, že se o návštěvě našich stránek nedozví žádný reklamní systém ani sociální síť ani nikdo (u mapy to ale bohužel ještě zaručit nedokážeme, ale když se zadaří nakreslíme / nafotíme časem i vlastní mapy). Samozřejmě v případě, že vám už nesídlí v prohlížeči, ale s tím nic nenaděláme.

Na závěr ale jedno upozornění - tohle všechno platí, jak už bylo uvedeno, pouze pro soukromé provozovatele sociálních sítí, vyhledavačů, reklamních systémů a podobně. V žádném případě to neznamená, že by naše stránky byly anonymní ve vztahu k orgánům státní správy, zejména k těm činným v trestním řízení. Spoléhat se na tuto anonymitu a pokoušet se například kupovat, nebo snad dokonce prodávat zbraně na ZP jinak než v souladu s výše uvedeným zákonem o zbraních by bylo velmi nemoudré. Od zvídavých očí (spíše procesorů) velkých bratrů vás ochránit můžeme, pro všechno ostatní je tady ustanovení §8 Trestního řádu. Ale o tom třeba zase někdy jindy...