Do nekonečna a ještě dál

Krátké ohlédnutí do minulosti a odkrytí dalších smělých plánů do budoucnosti. A o tom, jak dlouho potrvá to všechno udělat

V dnešním blogu vynecháme konspirační teorie a detailní popisy jednotlivých sekcí naší stránky. Ohlédneme se za naší krátkou minulostí a podíváme na naše plány do budoucnosti. Do nekonečna, přesněji.

Když jsme před nějakou dobou začali připravovat naši stránku o zbraních, věděli jsme, že to bude běh na dlouhé trati. Nemýlili jsme se. Cesta k dokonalosti je dlouhá a trnitá, ale přesto jsme se na ni vydali, protože, jak už jsme psali dříve, proč ne. Když jsme začínali, zkusili jsme si vygooglit "šablona pro výrobu nejdokonalejší stránky o zbraních na světě pod 20 dolarů", ale nic to nenašlo. Takže jsme museli všechno udělat sami - od generátoru vektorových nákresů ráží přes modely nábojnic a střel až po ručně vyráběné siluety zbraní. Vyjde to na víc, ale je to větší sranda.

Vyrobit nedokonalejší seznam všech veřejných, komerčních střelnic v ČR, také nějaký čas zabere, zvlášť když chcete mít informace o každém jednotlivém střelišti včetně fotografií, počtu stavů a omezení ráží (energie). Seznam není úplný, pracujeme na něm a střelnice doplňujeme postupně. Trvá to, ale nebylo by dokonalé jen kopírovat informace o všech střelnicích z internetů - to by bylo nedokonalé a nepřesné. Takže to trvá. Ale tady světlo na konci tunelu existuje - střelnic v ČR je konečné množství a náš seznam bude dříve či později úplný. Samozřejmě máme plány na 3D vizualizace vybraných střelišť, focení / natáčení venkovních střelnic z dronů (letadel / satelitů), balistické simulace zasazené do konkrétních střelnic atd. Ale to bude muset ještě nějakou chvíli počkat...

Kde je tunel o trochu delší a světlo na jeho konci je takřka neznatelné, to je naše databáze zbraní. To už je trochu oříšek. Databáze zbraní na nejdokonalejším serveru o zbraních by totiž nebyla dokonalá, kdyby nebyla kompletní. A to nejde. Ale snažíme se. V tuto chvíli (říjen 2018) máme blízko k 600 zbraním, každou se základními parametry, druhem, výrobcem, ráží a samozřejmě vektorovou siluetou. Výroba takovéto databáze má samozřejmě důvod, a tím je provázanost všeho se vším; čím více zbraní v naší databázi bude, tím lépe se zadávají střelnice (a zbraně k zapůjčení) a tím snazší je přiřazování konkrétních zbraní k inzerátům v bazaru zbraní. Například. A taky to umožňuje nahrávat uživatelské fotografie do naší galerie fotek zbraní. A do budoucna nám to umožní i přiřazovat zbraně v obchodech ke zbraním v naší databázi a zobrazovat sortiment obchodů podle konkrétních modelů zbraní. Do budoucna.

Když už je ale řeč o našem bazaru zbraní, je na místě zdůraznit, že jsme od začátku věděli, že prorazit s bazarem zbraní nebude lehké. Ostatně je o tom i jeden z minulých příspěvků na tomto blogu. Není proto žádným překvapením, že se náš bazar rozjíždí pomalu. A to je DOBŘE - umožňuje nám to totiž postupně vylepšovat a zdokonalovat jeho funkcionalitu a pružně reagovat na všechny potřeby návštěvníků a inzerentů. Například - zjednodušili jsme zadávání inzerátů (pro budoucí správu inzerátů je stále třeba mít na naší stránce účet, ale inzerát je po odeslání zveřejněn okamžitě), přidali a upřesnili jsme některé rubriky a kategorie a náš bazar stále zdokonalujeme - naposledy například funkcí vyhledávání zbraní na ZP, které je v každém případě unikátní a je možné právě díky výše zmíněnému propojení s naší databází zbraní.

To ale není nejdůležitější změna z poslední doby - tou je zprovoznění už dříve avizovaného uživatelského panelu (jsou lidé, kteří takovém panelu říkají 'dashboard' nebo 'nástěnka'), který sdružuje veškerý obsah na jednom místě - pod jedním přihlášením a jedním účtem na ZBRANĚ.cz tak na jednom místě najdete jak všechny svoje inzeráty (s odkazem na mazání i úpravy), vlastní galerie fotek, interní poštu (včetně odpovědí na inzeráty), otázky a příspěvky do uživatelských fór a do budoucna i vše ostatní. Co všechno to všechno ostatní bude ještě necháme zahalené rouškou tajemství, kterou budeme odhalovat tak, jak budeme nové funkce přidávat.

A jak dlouho to všechno potrvá? To je napsáno na začátku tohoto článku. Do nekonečna. Anebo do doby, dokud budou zbraně v ČR stále legální a zákona dbalí občané je budou moci v souladu s planými zákony nabývat, držet a (v souladu se zákonem) i nosit. Doufáme a věříme, že i to potrvá donekonečna.